Cum să construiești o bună reputație la locul de muncă

Fie că ești un angajat nou, fie că lucrezi de ceva vreme și vrei să te faci puțin remarcat printre colegi, o bună reputație la locul de muncă este unul dintre secretele unei vieți profesionale prospere.

Însă acest obiectiv nu este ușor de îndeplinit, cu siguranță nu în contextul în care ai multă treabă de rezolvat sau treci printr-o perioadă nu tocmai bună. De aceea, înainte de a hotărî că vrei să fii respectat și apreciat la locul de muncă, asigură-te că ai la dispoziție suficiente resurse de timp, răbdare și motivație.

reputatieÎn funcție de poziția pe care o ocupi și de temperamentul colegilor tăi, procesul poate fi unul dificil, cu un grad mai mic sau mai mare de risc. Dacă te-ai decis că vrei să investești în această privință, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

1) Zâmbește și fii prietenos tot timpul
Prima și cea mai importantă schimbare, va fi absolut necesar să o incluzi în comportamentul tău zilnic. Comportă-te frumos chiar și cu cei care sunt veșnic morocănoși, antrenează-te să devii cea mai entuziastă persoană din colectiv și vei câștiga în scurt timp simpatia la locul de muncă.
2) Pune-ți colegii într-o lumină bună
Fii atent la ce fac ceilalți, iar atunci când observi că lucrează din greu la un proiect pe care în cele din urmă l-au finalizat cu succes, asigură-te că ceilalți remarcă la rândul lor acest lucru. Nu subestima niciodată puterea unei remarci pozitive asupra muncii cuiva!
3) Fă lucruri care nu ți se cer
Aici trebuie să ai grijă să nu cazi în extrema cealaltă încercând prea tare să impresionezi. Preia anumite sarcini pe care toată lumea le evită sau oferă-te în ajutor atunci când colegii întâmpină probleme, însă nu abuza de acest aspect pentru a nu-i determina pe ceilalți să abuzeze de bunătatea ta.
4) Ține-te de cuvânt
Dacă ai ales să te ocupi de ceva, atunci du-l întotdeauna până la capăt în cel mai scurt timp. ține minte că este suficient să îți lași baltă colegii o singură dată pentru ca imaginea lor asupra ta să fie golită de orice urmă de admirație.

Cam acestea ar fi principalele metode prin care îți poți construi o reputație bună la locul de muncă. Nu te demoraliza dacă progresele întârzie să apară – întotdeauna vor exista oameni care să interpreteze diferit acțiunile tale, iar asta nu înseamnă că este ceva în neregulă cu atitudinea ta.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *