Tot ce trebuie să știți despre programele malware

malwareÎn fiecare zi, mii de oameni sfârșesc cu conturile bancare golite sau date personale furate, ca urmare a atacurilor cauzate de programele rău intenționate (malware). Pentru a lua măsuri, s-au creat antiviruși și s-a investit în campanii de informare, astfel încât utilizatorii să învețe cum să își protejeze eficient calculatorul împotriva acestor fișiere.

Cu toate acestea, primul și cel mai important pas pe care îl putem face pentru a ne feri calculatorul de pericolele internetului, este să înțelegem ce sunt de fapt programele malware și cum acționează.

Termenul malware desemnează totalitatea programelor rău intenționate (eng. malicious software), fie că sunt viruși, programe de spionat, de colectare a datelor personale sau hijacker de browser(program care face modificări asupra browserului).
Odată instalate în calculator, produsele malware vă pot pune serios în pericol securitatea și datele personale. Amenințările cibernetice de acest tip sunt cunoscute pentru preluarea informațiilor cu caracter personal și transmiterea lor unor agenții de publicitate sau altor terțe persoane posibil interesate. Mai mult decât atât, unele programe conțin viruși care pot afecta anumite funcții ale calculatorului, ducând chiar la blocarea acestuia.

Cum are loc o infectare malițioasă?

Pătrunderea programelor malware în calculator se face cel mai adesea în mod accidental. De obicei, utilizatorul accesează un link ori instalează un program care vine la pachet cu un fișier rău intenționat.
Unele pot ajunge în calculator din cauza nivelului de securitate scăzut, vulnerabil, al sistemelui de operare și soft-urilor. Versiunile învechite de browser, însoțite de diverse plug-ins sunt printre cele mai ușoare ținte.
Cele mai comune moduri de infectare cu fișiere malițioase sunt navigarea pe site-uri ilegale, cu torrente sau poate chiar pe un site simplu, cum ar fi un magazin online care a fost compromis de către atacatori. O altă modalitate extrem de eficientă prin care softurile malware se infiltrează sunt emailurile false, care determină destinatarul să downloadeze un fișier executabil ce este infectat. De aceea, de fiecare dată când efectuăm un download, fie că este o imagine, un fișier audio sau video, este absolut necesar să verificăm extensia fișierului. În spatele acelei denumiri se poate ascunde un program care pătrunde în sistem în momentul în care este deschis.

Mituri despre programele malițioase

1. Pot să îmi dau seama când calculatorul meu este victima unei amenințări malware
De fapt, în ultima vreme producătorii acestor fișiere le-au făcut atât de silențioase, încât este aproape imposibil să le detectăm fără un program instalat în acest sens. Dacă unii viruși îngreunează utilizarea calculatorului, cele mai multe programe de spionat sunt create pentru a opera în liniște, astfel încât utilizatorul să nu conștientizeze când îi sunt furate datele.

2. Dacă nu intru pe site-uri suspicioase, sunt în siguranță
Este adevărat că multe dintre programele malware se regăsesc pe site-uri ilegale, pornografice și de torrente. Cu toate acestea, unii hackeri au adoptat o strategie mai eficientă: compromit site-uri comune, frecventate de un număr mare de utilizatori, și infiltrează softul malițios în conținutul lor.

3. Nu am informații importante în calculator, deci atacatorii nu au ce să îmi facă
Aflați că nu trebuie să dețineți date de interes național pentru a putea fi victima atacurilor cibernetice. O simplă conectare pe un site de internet banking este suficientă pentru ca programul să vă fure datele, acționând în nume propriu asupra contului vostru bancar. În plus, toate contactele din e-mail sunt potențiale ținte care pot primi cu ușurință mesaje în numele victimei.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *