Cât de gravă este de fapt violența școlară?

Probabil că vi se pare o întrebare stupidă deoarece peste tot auzim că generația tânără este caracterizată printr-o continuă competiție – mai ales în cadrul școlar – și tendință din ce în ce mai accentuată de a-i înjosi pe cei din jurul lor.

violenta in scoala Ei bine, cifrele arată că doar pentru o minoritate de elevi se face simțită violența școlară, cel mai adesea sub forma unor mici agresiuni repetate, pornind de la furtul gustării de prânz și ajungându-se la insulte, amenințări și chiar violențe fizice.

Nouă elevi din zece se simt bine la școala, dar unul din zece se autodeclară victima unor agresiuni fizice și verbale repetate, după un studiu efectual de către UNICEF. Cu toate acestea, experții spun că problema nu trebuie minimizată.

După studiul efectuat, fenomenele de ”victimizare” rămân în cele mai multe cazuri limitate. Un număr mare de elevi spun că se simt bine la școală, iar aproximativ șapte din zece nu au fost fie niciodată victime ale violenței, fie extrem de rar.

Ei bine, o mică agresiune are puțină importanță atunci când este analizată separat, însă repetarea acestor gesturi venite din partea colegilor sunt cele care fac ca situația să se agraveze.
Cea mai frecventă formă de violență întâlnită în mediul școlar este cea verbală și vizează diferite aspecte ale personalității celui agresat precum anumite atitudini, stilul vestimentar adoptat, nivelul de inteligență și lista poate continua.

Pentru un copil, oricât de nesemnificative ar părea aceste insulte, ele contribuie treptat la procesul de interiorizare a trăirilor și sentimentelor, determinându-l astfel pe elev să nu se poată integra în aproape niciun grup social din cauza unei stime de sine scăzute.

Desigur, chiar dacă efectele sunt grave în cazurile existente, se pare că tânăra generație nu este atât de negativă și intolerantă cum este etichetată cel mai adesea. Numărul redus de cazuri de violență școlară determină implicit faptul că acceptarea se numără printre valorile de bază ale elevilor contemporani.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *