Pigmentarea pielii, fie că este vorba de bronz sau albire, reprezintă un procedeu la care oamenii apelează cel mai adesea din motive cosmetice. Din păcate pentru cei mai mulți dintre ei, expunerea la radiații UV sau la cele din interiorul solarului dăunează grav sănătății pielii și crește considerabil riscul dezvoltării celulelor cancerigene sau a altor boli.
Studiile realizate în acest sens au condus la aflarea modului în care celulele pielii umane controlează pigmentația. Astfel, s-a constatat că procesul de pigmentare este reglementat de două tipuri de molecule: estrogen (responsabil pentru înnegrirea pielii) și progesteron (responsabil pentru albirea pielii).
Ei bine, noutatea constă în descoperirea unor receptori celulari numiți melanocite care pot fi activați prin alte două molecule similare cu estrogenul și progesteronul. Ce înseamnă acest lucru? Că va putea fi posibilă stimularea acestora pentru a determina apariția procesului de pigmentare fără a interveni alte schimbări corporale.
Așadar, noile descoperiri vor sta la baza unor creme care să determine acest procedeu fără expunere la acțiunea solară și, implicit, a radiațiilor UV.
Studiile au fost realizate pe baza modificărilor care apar în pielea femeilor în timpul sarcinii. Astfel, se pare că procesul de pigmentare poate fi stimulat direct de la sursă și fără a implica alte părți ale corpului care ar putea fi afectate de aceste schimbări.
Desigur că rezultatele nu au putut fi puse în practică încă, întrucât este mai întâi nevoie să se testeze siguranța acestor tipuri de creme și efectele adverse care ar putea apărea în urma utilizării.
Acestea fiind spuse, se anunță o revoluționare a corectării defectelor de la nivelul pielii sau chiar a îmbunătățirii bronzului. Procedee bazate pe noile descoperiri ar putea fi utilizate atât în saloane de înfrumusețare cât și în cabinete dermatologice, pentru a diminua considerabil riscurile apariției unor boli în această privință.