Societatea în care trăim este cel mai adesea caracterizată de stres, lipsă de timp si grabă continuă. Pentru a rămâne motivați și concentrați în ceea ce fac pe tot parcursul zilei, marea majoritate a oamenilor apelează la anumite alimente sau diete pentru a-și acorda un impuls de energie. Evident că toți consideră acest aspect al vieții lor absolut indispensabil, însă câți dintre noi oare ne-am întrebat care este de fapt adevărul din spatele celebrelor băuturi și pastile furnizoare de energie?
În primul rând, din ce în ce mai populare sunt curele de detoxifiere. Cei care promovează acest tip de diete susțin că organismul nostru este plin de impurități și toxine provenite din mediul poluant în care trăim, alimentație proastă, țigări și lista poate continua. Ei au creat o serie de medicamente, regimuri alimentare bazate de cele mai multe ori alimente relativ bizare (de exemplu argilă, apă infuzată cu porumb etc.) și chiar ședințe de masaj specializate. Ei bine, nu există nimic care să susțină faptul că organismul nostru ar trebui să elimine acele toxine sau modul în care ar putea-o face.
Cu toate acestea, aproape toți oamenii care au urmat diverse diete de detoxifiere au susținut că simt o îmbunătățire în starea lor generală, având mai multă energie pe tot parcursul zilei. Acest lucru, așa cum probabil v-ați dat seama deja, se datorează faptului că ei consideră că fac ceva bun pentru corpul lor, iar rezultatele sunt de fapt doar o iluzie.
Cam așa stă treaba și cu alimentele naturale care se presupun că ar ajuta organismul să își recapete energia chiar și după foarte puține ore de somn. Cerealele, broccoli, sucul de sfeclă și multe altele sunt promovate peste tot în revistele de sănătate, întrucât se consideră că ar avea o compoziție mai aparte. Adevărul este că da, într-adevăr cele mai multe dintre ele au efecte benefice asupra organismului datorită faptului că sunt bogate în fibre, proteine ori vitamine, însă acestea acționează numai în condițiile în care sunt consumate pe termen lung și nici atunci nu fac minuni.
Un alt trend din ce în ce mai popular constă în suplimentele de vitamine. Oamenii sunt atât de convinși că au nevoie de un impuls de energie urgent și că organismul lor este slăbit, încât sunt gata oricând să ia pastile peste pastile doar pentru a face față provocărilor de zi cu zi. Ce spun medicii este că doar o mică parte a populației are cu adevărat nevoie de aceste suplimente, pentru ceilalți fiind mult mai simplu și mai sănătos să își ia doza necesară din fructe și legume. Așadar, un singur fruct, în special un măr, poate să aibă asupra dumneavoastră efectul pe care îl are o cafea, pe termen scurt, iar pe termen lung, o dietă bogată în astfel de alimente este printre puținele metode de a îi oferi organismului energia de care are nevoie.
Alte astfel de metode ar fi consumul optim de apă (în jur de 2 l pe zi) și numărul necesar de ore de somn (aproximativ 8).
Prin urmare, în afară de băuturi bogate în cafeină, care au efect de scurtă durată, celelalte așa-numite impulsuri energetice nu sunt altceva decât o strategie de marketing și, deci, un mit.