Cum luptăm împotriva asteniei de primăvară

V-ați întrebat vreodată de ce tocmai primăvara, așa-zisul anotimp al fericirii, în care totul revine la viață, este tocmai acea perioadă a anului când ne simțim cei mai obosiți, lipsiți de vitalitate și cu o stare generală proastă?

Cauzele din spatele acestui fenomen numit astenie de primăvară sunt de cele mai multe ori schimbările de temperatură și excesul de lumină. Cu siguranță vă gândiți că aceste schimbări ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra organismului, însă din păcate acesta nu este pregătit pentru astfel de modificări și are nevoie de timp pentru a se adapta. În plus, el intră în primăvară obosit după atâtea lupte împotriva virusurilor și microbilor întâlniți pe tot parcursul iernii și nu are nici substanțele necesare pentru a fi plin de vitalitate, întrucât nivelul de fructe și legume consumate în timpul iernii a fost mai redus decât în altă perioadă a anului.

Nu există medicamente care să ne scape mai repede de această stare, dar iată cum putem lupta singuri împotriva asteniei:
1. Ce facem?
Pentru început, indiferent de câtă activitate fizică am făcut în timpul iernii, primăvara trebuie să acordăm o mai mare atenție sportului. Este recomandat deci să facem cât mai mult, de la plimbări la alergat și chiar cardio sau exerciții de forță.
Apoi, cum numărul de ore de lumină s-a mărit, este de datoria noastră să mărim numărul de ore petrecute în această lumină. Cu alte cuvinte, este necesar să ne organizăm timpul astfel încât să petrecem cât mai mult afară sau într-un mediu cu multă lumină naturală.
Am spus că nu există medicamente 100% eficiente pentru astenia de primăvară, dar există terapii de altă natură care să contribuie substanțial. Dintre acestea, cele mai recomandate sunt băile cu esențe aromate, pentru a ne relaxa organismul și a-l ajuta să se odihnească.
2. Ce mâncăm?
La această întrebare o să vă dau în primul rând clasicul răspuns: multe fructe și legume. Știu că sună a clișeu, dar este extrem de important să furnizăm organismului aportul necesar de vitamine mai ales în perioada asteniei, pentru a-l stimula să lupte împotriva extenuării fizice și psihice resimțite.
Ce ar mai trebui să consumăm sunt ceaiurile de plante de orice natură. De preferat ar fi ceaiul verde sau cel negru, însă puteți foarte bine să apelați și la mușețel sau orice altceva vă face plăcere atâta timp cât evitați hibiscus-ul, care accentuează oboseala și îngreunează și mai mult capacitatea de concentrare.
Fierul este un alt element absolut necesar în timpul asteniei, care din fericire poate fi procurat fie dintr-o alimentație bogată, f ie prin suplimente farmaceutice.

Așadar, nu așteptați pur și simplu ca astenia de primăvară să treacă de la sine, deoarece ar putea dura câteva săptămâni bune! Țineți cont de sfaturile prezentate în acest articol și ajutați-vă organismul să depășească mai repede această perioadă.

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *