Marea problemă pe care o întâmpină proaspăt absolvenții atunci când își caută un loc de muncă o reprezintă lipsa de experiență: majoritatea companiilor mici, naționale și multinaționale din toată lumea cer cel puțin 1-2 ani de muncă anterioară în domeniu.
Dar dacă nimeni nu face angajări, cum poți dobândi experiență? Răspunsul e simplu: prin voluntariat.
Chiar dacă nu toate companiile au un astfel de program destinat tinerilor, orice tip de muncă voluntară este văzută ca un avantaj și considerată, în anumite cazuri, experiență de către unii angajatori.
De aceea, tinerii studenți care vor să își găsească un job bun la scurt timp după absolvire sunt sfătuiți să se înscrie degrabă într-un grup de voluntari. Știu, este dificil ca student să îți împarți timpul între cursuri, învățat, muncă și divertisment, însă la fel de bine știu asta și cei care organizează astfel de grupări non-profit. Prin urmare, cele mai multe cluburi de acest tip au un program flexibil, calculat în așa fel încât să nu se suprapună cu așa-zisele perioade aglomerate din viața studenților.
Poate te întrebi cum te pot ajuta acțiunile caritabile să ocupi o poziție de funcționar bancar spre exemplu. Ei bine, află că motivul pentru care din ce în ce mai mulți angajatori acordă o importanță semnificativă acestei experiență, constă într-o serie de aptitudini și competențe care sunt dezvoltate printr-o astfel de implicare:
• abilitatea de a munci intr-o echipa -> diferența dintre un proiect în echipă la facultate și unul desfășurat în cadrul unui grup de voluntari este reprezentată de faptul că în al doilea caz toți membri își iau în serios responsabilitățile;
• buna organizare a timpului -> fiind necesară desfășurarea activităților într-un timp relativ scurt pentru a evita aglomerarea programului celor implicați, vei fi constrâns să înveți să îți organizezi singur timpul petrecut ca voluntar astfel încât să îți îndeplinești toate responsabilitățile;
• aptitudini comunicative – interacțiunea în cadrul grupului de voluntari va fi permanentă și de calitate;
• abilități de lider – chiar dacă nu vei fi un lider propriu-zis, vei avea ocazia să supraveghezi sau chiar să preiei atitudini, strategii și comportamente de la liderii tăi.
Lista nu se încheie aici întrucât aptitudinile dobândite diferă în funcție de domeniul de interes al organizației și tipul acesteia. În orice caz, voluntariatul este printre puținele soluții de a-ți construi un CV convingător, de a dovedi că ești o persoană responsabilă și nu în ultimul rând, de a te dezvolta pe plan profesional.