Stresul este unul dintre principalele cuvinte care caracterizează viața oamenilor din ziua de azi. Sursele pot fi diverse, de la familie până la carieră, însă modurile de manifestare sunt universal valabile: stare de agitație, nervozitate, diminuarea capacității de concentrare și lista poate continua.
De-a lungul timpului, experții au venit cu o largă gamă de soluții menite să ne scape de acest aspect neplăcut al existenței noastre. Astfel, peste tot auzim că e bine să ascultăm muzică simfonică în timp ce ne ocupăm de sarcini stresante, să practicăm respirația voluntară, să medităm cel puțin o dată pe zi etc.
Aceste practici au dovedit a avea rezultate pozitive în anumite cazuri, însă odată întreprinse în mod regulat, ele devin obișnuință, pierzându-și treptat din eficiență.
În momentul în care ai de a face cu această situație sau pur și simplu tacticile tradiționale nu au fost utile în cazul tău, e timpul să încerci aceste metode mai ciudate de a combatere a stresului:
1) Masează-ți lobul urechii
În momentul în care suntem stresați, mulți dintre noi avem tendința să ne îngropăm fața în mâini, acest gest nefăcând altceva decât să crească gradul de intensitate a stării în care ne aflăm. Specialiștii ne sfătuiesc ca în schimb, să ne jucăm cu lobii urechilor, masând și zona din spatele acestora. Aceasta acțiune, spun ei, are o impresionantă funcție cathartică, contribuind rapid la detensionarea nervoasă.
2) Practică procrastinarea
Chiar dacă peste tot această atitudine este combătută, află că e benefic creierului tău să amâni anumite treburi de pe zi pe alta. Este important, desigur, să îți identifici prioritățile și să îți organizezi timpul eficient, însă ghidează-te din când în când și pe principiul că timpul pe care îți face plăcere să îl pierzi nu este timp pierdut.
3) Aplică-ți mici pedepse
Spre exemplu, de fiecare dată când simți că stresul începe să se instaleze, ia o riglă sau un pix și lovește-te cu el peste încheietura mâinii. Știu că sună ciudat, dar în acest mod creierul tău va asocia stresul cu durere fizică și se va autoprograma astfel încât să îl prevină pe cât posibil.
4) Mestecă gumă
A fost demonstrat că studenții care mestecau gumă în momentul în care învățau, iar în timpul examenului mestecau aceeași aromă, și-au amintit mult mai ușor informația. La fel stă treaba și în ceea ce privește stresul – mestecă un tip de gumă atunci când te simți pe deplin calm și liniștit, după care alege același tip atunci când te afli într-o situație tensionată și efectul va fi unul de calmare.
Cam acestea ar fi cele mai neobișnuite dar eficiente metode de a combate cu succes stresul. Atenție însă! Chiar dacă metodele de mai sus pot avea rezultate miraculoase, să scapi de stres nu este o sarcină ușoară, ci necesită mai degrabă multă motivație și determinare.