Trăind într-o societate dominată de aglomerație, viteză și agitație continuă, este foarte greu să găsim un moment și pentru liniștea noastră spirituală. Specialiștii ne avertizează că este extrem de important să ne alocăm cel puțin o dată la două zile câteva minute pentru a ne aduna și a ne reda doza de energie.
Una dintre practicile care s-a dovedit a fi extrem de eficientă în acest sens este meditația. Chiar dacă mulți o tratează superficial, interpretând-o drept o simplă tehnică yoghină, ea poate fi făcuta de către oricine fără prea mult efort, manifestând întotdeauna efecte miraculoase.
Meditația nu este altceva decât o tehnică de echilibrare menită să sădească latura spirituală a individului cu atitudini și stări pozitive, determinând o încărcătură de energie și o schimbare radicală în starea de spirit.
Primul pas îl reprezintă așezarea într-o poziție confortabilă corectă. Iar prin “confortabilă” nu mă refer la statul întins pe spate, ci pur și simplu la așezarea corpului fie în poziție de șezut, fie cu picioarele încrucișate, fără nici un suport la nivelul spatelui. Bineînțeles, se pot folosi și altele, însă pentru începători aceasta este cea mai potrivită.
După ce te-ai asigurat că ai găsit o poziție în care să poți sta fără probleme pentru cel puțin 10 minute, tot ce trebuie să mai faci este să meditezi. Ce înseamnă asta? Ei bine, în esență datoria ta este de a închide ochii și de a încerca să elimini orice gând care îți vine în minte. Scopul în sine este focalizarea pe momentul actual sau prin alte cuvinte, devenirea unui martor al prezentului.
Îndreaptă-ți atenția asupra respirației, concentrându-te pe modul în care aerul intră și iese din plămâni. Acesta este cel mai indicat tip de meditație pentru începători, însă mai există și altele, cum ar fi: concentrarea asupra anumitor sunete din natură, asupra imaginilor care ți se relevă în momentul în care închizi ochii sau repetarea unei mantre personale.
Meditează atâta timp cât te simți confortabil: dacă poți să meditezi o oră, fă-o, dar în principiu 10-15 minute sunt considerate suficiente. Durata procesului poate depinde și de starea ta sufletească, respectiv de nevoia de contemplație.
Pe lângă beneficiile enumerate mai sus, reducerea considerabilă a nivelului de stres se află și ea pe listă, alături de stimularea activității creierului și chiar îmbunătățirea memoriei.
Unele dintre aceste beneficii vor apărea imediat, în timp ce altele vor necesita o perioadă ceva mai îndelungată. Indiferent de amploarea rezultatelor, încearcă să practici această tehnică o dată pe zi, iar pe termen lung vei observa o clară îmbunătățire a calității trăirilor și, implicit, a vieții.